Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

                        ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (25η Μαρτίου)



      Στις 25 Μαρτίου, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. "Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην" της είπε ο Αρχάγγελος.

      Όταν η Παναγία ρώτησε πώς είναι δυνατόν να τεκνοποιήσει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και με την δύναμη του Υψίστου θα συντελεστεί η ενσάρκωση του Υιού Του. Έτσι, η Μαρία συνέλαβε τον Υιό και λόγο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, ο οποίος με την εκούσια θυσία και τον μαρτυρικό "θάνατό" Του έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο, στον οποίο είχε οδηγηθεί μετά από την εκδίωξη των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.


      Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας.


                                 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 (Εθνική Εορτή)


      Η 25η Μαρτίου είναι μια από τις δυο Εθνικές Εορτές μας. Την ημέρα αυτή τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.

      Από τις 29 Μαϊου 1453, μετά την άλωση της Πόλης και για τέσσερις αιώνες, οι Έλληνες ζούσαν κάτω από την τουρκική κατοχή. Πολλοί από τους Έλληνες της εποχής αυτής δεν άντεχαν τον τουρκικό ζυγό και είχαν καταφύγει στα βουνά. Αυτοί ήταν και οι πρωτεργάτες της επαναστάσεως.

      Στις 25 Μαρτίου 1821, στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης, η οποία μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες οδήγησε στην ελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830, με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου 1830 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

      Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής, καθιερώθηκε με το Διάταγμα 980, στις 15 Μαρτίου 1838. Την ίδια χρονιά, έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός. Τελέστηκε δοξολογία, στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και ανάμεσά τους ήταν και οι αγωνιστές της επανάστασης, οι οποίοι αποθεώθηκαν. Μετά την δοξολογία, στήθηκε γλέντι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το βράδυ άναψαν φωτιές στην Ακρόπολη. Στον Λυκαβηττό στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός, που έφερε την φράση "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ".

      Από τότε, η 25η Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν μέρα τιμής στους ήρωες της επανάστασης του 1821.


                                               Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!




                                  












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου