Τρίτη 26 Μαΐου 2015

 ΠΟΣΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΟΣΚΑΣ
ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ! ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ";


   Η φωτογραφία από την τελετή για την επέτειο της ανταρσίας του ΒΕΛΟΥΣ. Πάνος Καμμένος με βλέμμα στραμμένο προς τη θάλασσα, Νίκος Τόσκας με σταυρωμένα χέρια να κοιτά αλλού. Δεν λέμε ότι η φωτογραφία επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι κινέζοι για “μια φωτογραφία 1000 λέξεις”. Κι αυτό γιατί και οι δυο τους διαβεβαιώνουν ότι η συνεργασία τους στο ΥΠΕΘΑ είναι ανέφελη. Πιθανόν όμως να είναι μια φωτογραφία…προφητική.

Ποιο θέμα μπορεί να προκαλέσει τριβή μεταξύ των δύο;

    Το μαζικό κλείσιμο στρατοπέδων που ουσιαστικά εξήγγειλε ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας μέσω Βουλής. Το κλείσιμο εννέα Κέντρων Νεοσυλλέκτων είναι μόνο οι αρχή. Ο Νίκος Τόσκας , πολύ πριν γίνει ΥΦΕΘΑ ήταν γνωστός για τις απόψεις και τις θέσεις του σχετικά με το “συμμάζεμα” των ΕΔ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα σχέδια που είχε κάνει ,γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την υπάρχουσα κατάσταση, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτό να κλείσουν άμεσα 400 στρατόπεδα και μονάδες!

    Διαφωνεί ο Καμμένος; Επιχειρησιακά μπορεί να έχει πειστεί απολύτως. Αλλά είναι γνωστό ότι το κλείσιμο στρατοπέδων πάντα “σκόνταφτε” στην πολιτική βούληση.

    Ο ΥΕΘΑ είναι και πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ενός κόμματος που έδωσε μάχη μέχρι τη τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή. Έγινε κυβερνητικός εταίρος, αλλά τίποτα απ΄ όλα αυτά ,μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να του έχουν δώσει κάποια ώθηση προς τα πάνω. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ευοιωνες για τους ΑΝΕΛ και αυτό είναι προφανές, προκαλεί προβληματισμό στον Καμμένο και στους συνεργάτες του.

    Η πτώση της εκλογικής δύναμης των ΑΝΕΛ -πάντα με βάση τις δημοσκοπήσεις- αποδίδεται από αρκετούς στην συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει επιβάλλει στους ΑΝΕΛ μία υποχρεωτική σιωπή για ζητήματα που είνα σαφώς αντίθετα με τις θέσεις του κόμματος αλλά και των ψηφοφόρων του. Η υπόθεση της πιθανής αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για παράδειγμα υποχρέωσε τον Πάνο Καμμένο να στηρίξει δημόσια την κυβέρνηση αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό θα δυσαρέστησε πολλούς από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ.

    Όπου να ΄ναι έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, θέμα για το οποίο οι ΑΝΕΛ έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει και χωρις τις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ, αλλά όπως και να ΄χει η ψήφισή του δεν θα “χωνευτεί” εύκολα από τους ψηφοφόρους του Καμμένου.

    Μ΄ όλα αυτά τα δεδομένα, πόσο σίγουρο είναι να θέλει ο Πάνος Καμμένος να βρεθεί απέναντι με τοπικές κοινωνίες και συμφέροντα που θα θιγούν άμεσα από το μαζικό κλείσιμο στρατοπέδων; Δύσκολο να το επιχειρήσει.

    Γι΄ αυτό λέμε ότι τα σχέδια Τόσκα για λουκέτα σε εκατοντάδες στρατόπεδα πιθανόν να προκαλέσουν την πρώτη σοβαρή διαφωνία στο ηγετικό σχήμα του ΥΠΕΘΑ. Το πιθανότερο είναι ο Πάνος Καμμένος να θελήσει να “μετριάσει” τον “ενθουσιασμό” του στρατηγού Τόσκα. Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο ότι ο τελευταίος θα συμφωνήσει μ΄ αυτή τη λογική.


ΠΗΓΗ: OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου